Jakob Linaa Jensen

Jakob Linaa Jensen

Forsker. Forfatter. Foredragsholder. Globetrotter.

Livet som sådanPolitik

Massakren på den folkelige festuge

Det var med vantro og forfærdelse, man i år bevægede sig rundt i Århus Festuge. Dette læserbrev sendte jeg til JP Århus efter en tur ned i det, der engang var Festugen….

Da Jens Folmer Jepsen tiltrådte som leder af Århus Festuge havde man vilde ideer. Nogle var muligvis gode, andre var mildest talt dårlige. Som nu for eksempel at dræbe to af festugens mangeårige folkelige succeser, Tyrolerteltet og Univers. Førstnævnte var nærmest et must for mange århusianere mindst en gang i festugen, og det bidrog til et stort leben omkring Klostertorv.

Endnu værre er det dog, at Univers er væk. Dette, efter min mening et af Europas smukkest beliggende spillesteder med domkirken i baggrunden, er erstattet af en forkølet forestilling kaldet ”Verdensscenen”, der ser ud til at trække et ganske beskedent publikum. Men så kan man jo i stedet komme Jorden rundt i alle de ”spændende” madboder på pladsen, der alle sælger 3 fiskefrikadeller med løgkompot for den fyrstelige sum af 50 kroner. Væk er al den gedigne, gratis danske og udenlandske musik, der tiltrak unge og studerende uden midler til at betale for festugens dyre koncerter og forestillinger. På positivsiden kan man til gengæld berette om meget få fulde under 18, og støjniveauet omkring Storetorv og Bispetorv minder nu undertiden om en stille aften.

I det hele taget ser det ud til, at Festugens ledelse tager mere og mere hensyn til folk i de dyre lejligheder i midtbyen, der år efter år har klaget over støjen på trods af, at de selv har valgt at leve midt i byen. Mere af festugen flyttes ud på havnen, hvor Pier 1 er et kapitel for sig selv. Hvis man kan navigere derud gennem vejarbejder og afspærringer, finder man et tandløst tivoliagtigt område med pariserhjul, amatøragtig cabaret og spisning til rene ågerpriser. Publikum ser da heller ikke ud til at have fundet det turen derud værd. Tirsdag aften kl. 20 sad der tre i det største madtelt!

Der er helt sikkert spændende nyskabelser i årets festuge, for eksempel ideen med ruterne og muligheden for at hente information via sin mobiltelefon på udvalgte steder. Men disse små lyspunkter drukner i de højere og højere entreer for musik- og kulturtilbud, massakren på den folkelige del af festugen, og de som følge heraf langt færre mennesker i gaderne.

Jens Folmer Jepsens ide var at tænke nyt, sprede festugen ud og gøre folk opmærksomme på flere dele af Århus. Om operationen lykkedes, kan jeg ikke afgøre, men patienten ser ud til at være på vej mod en snarlig død!

Skriv et svar