Jakob Linaa Jensen

Jakob Linaa Jensen

Forsker. Forfatter. Foredragsholder. Globetrotter.

FacebookInternetMedier

Jakobs regler for sociale medier

Jeg bliver ofte spurgt, hvordan jeg som forsker og ekspert håndterer mine egne sociale medier. Jeg har mange skrevne og uskrevne regler. Jeg har alligevel, også for at klargøre dem for mig selv, skrevet lidt om de principper, jeg efter mange overvejelser følger. De er hele tiden i bevægelse og kan ændres, men det nedenstående har været mine grundprincipper i efterhånden flere år. Min måde at gøre det på er ikke den eneste rigtige, men den giver mening for mig, også fordi jeg ønsker at begrænse den tid, jeg bruger på sociale medier og gerne vil optimere min oplevelse med dem.

Here we go:

Facebook:

Venner:

Jeg er kun venner med folk, jeg har mødt fysisk, og som jeg har en relation til. Andre kan “følge” mig, hvis de vil. Jeg rydder af og til ud i ”venner”, som jeg ikke har relation til længere. Bidrager de ikke selv aktivt på Facebook, eller har de en irriterende adfærd, forstærker det risikoen for, at de bliver fjernet.

Jeg segmenterer venner. Hermed håndterer jeg også sprogproblemet.
”Nære venner” er dem, der forstår dansk, og/eller som jeg har et lidt tættere forhold til. Ofte er det også dem, der selv bidrager på Facebook. Her poster jeg på dansk og er der noget det mindste kontroversielt eller politisk, er det her, det postes. Min gruppe af “nære venner” er temmelig stor 🙂
”Venner” er resten, her poster jeg som udgangspunkt på engelsk. Og er ikke nær så personlig /politisk.
“Offentligt”: her poster jeg kun faglige ting, reklamer for arrangementer etc.

Opslag:

Jeg diskuterer som udgangspunkt ikke længere politik på Facebook. Af og til kan jeg ikke lade være, men det er som regel på andres væg. I helt særlige tilfælde min egen. I det hele taget er jeg blevet langt mere forsigtig med, hvad jeg poster. Som en af vores respondenter engang sagde: Facebook er som at sidde i et glashus med en mikrofon på.

Twitter:

Forbindelser:

Alle, der ikke er bots eller åbenlyst indenfor marketing kan følge mig på Twitter. Jeg følger selv dem, der er fagligt interessante, eller som bidrager. Jeg følger meget få celebrities men mange fagpersoner og debattører. Jeg tilstræber at have mindst tre gange så mange følgere, som nogle, jeg følger.

Opslag:

Min Twitter er på engelsk og handler stort set kun om faglige ting. Nogle prøver at skrive til mig på dansk, jeg svarer på engelsk, da 75% af mine følgere ikke er dansktalende.

LinkedIn:

Forbindelser:

Jeg accepterer/forbinder mig med alle, der er fagligt relevante i nær eller fjern forstand. LinkedIn er for mig de svage bånd. En forudsætning for forbindelse er, at de man i en eller anden sammenhæng er fagligt relevant og/eller, at der er en personlig relation, som rækker ud over venskab.

Opslag: jeg er begyndt at poste mere, efter LInkedIn har fået mere nuancerede features. Jeg fastholder dog, at Twitter er langt mere brugbart i min (akademiske) verden.

Instagram:

Jeg bliver nok aldrig stor IG-fan. Jeg har forsøgt, men jeg synes, det tager for meget tid, hvis man skal gøre det ordentligt og opbygge en stor følgerbase. Jeg beundrer dem, der kan, men jeg har det sådan, at jeg enten gør det ordentligt eller også nærmest ikke. Jeg overvejer at kickstarte min profil i nær fremtid. Det skal så være med rejsebilleder og kun det.

Snapchat:

Gider jeg ikke. Jeg har forsøgt og ser ingen anden værdi end tidsrøveri og idioti. De fleste virksomheder og politikere er kommet til samme konklusion. Det er og bliver et fis-og-ballade medie for de yngste, og det er fint med mig. Jeg er for gammel og har for dårlig tid.

Reddit:
vil gerne udforske det mere.

Skriv et svar