Jakob Linaa Jensen

Jakob Linaa Jensen

Forsker. Forfatter. Foredragsholder. Globetrotter.

Livet som sådanPolitik

GLÆDELIG GRUNDLOVSDAG! – Kæmp for demokratiet – det er presset!

Grundlovsdag 2020
Mere end nogensinde er det vigtigt at fejre demokratiet og ikke tage det for givet.
 
I går var det syvåret for den famøse “Mørklægningslov”, der voldsomt indskrænkede borgeres, journalisters og forskeres ret til at kigge politiske beslutninger efter i sømmene. Det har politikerne udnyttet til en lang række tvivlsomme beslutninger og love, senest forløbet om Loud, hvor “kultur”ministeren nægter at lade offentligheden få indblik.
 
Endnu værre er alle indgrebene under Coronakrisen, hvor den personlige frihed er trådt groft under fode: forsamlingsforbud (krænkelse af Grundlovenes §79), øget overvågning af adfærd og teletrafik, og havde det ikke været for en alliance af bl.a. De Radikale og Nye Borgerlige havde regeringen gennemført en de facto afskaffelse af §72 om boligens ukrænkelighed, fordi man var bange for, påskefrokoster greb om sig. Seneste barsler man så med en app til at overvåge Corona, hvor intime data om vores adfærd gemmes hos en offentlig myndighed. Og hvis du er blevet testet for Corona, gemmes dine dybt personlige DNA-data i ti år. Hos et Seruminstitut, der tidligere har udleveret danske CPR-numre til kineserne og som har solgt sin vaccineproduktion til Saudiarabien. Det er dybt problematisk, men det lader til, GDPR osv. ikke gælder for det offentlige …
 
Nu tænker du nok: jamen det var i en bedre sags tjeneste, for at bekæmpe Corona? Men er kuren ikke efterhånden værre end sygdommen? Og hvad bliver det næste? Når man kan gennemføre sådanne tiltag, stort set uden voldsomme protester, hvad kan en regering så ikke få lov til en anden gang?
 
Værst af alt er dog den ligegyldighed over for demokratiet, der opleves. Sidste år hørte jeg unge mennesker i et tog nær RUC sige, at ytringsfrihed jo bare er noget, gamle hvide mænd fandt på i 1800-tallet. Og i går sagde en studerende til eksamen, at kønsopdelt undervisning – FOR ALLE! – kunne være en lille indrømmelse at give til minoritetsgrupper i en højere sags tjeneste.
 
Og så har jeg slet ikke talt om krænkelseskulturen og identitetspolitikken, hvor krænkelse over hvad som helst er blevet en folkesport, og hvor “silencing” bliver mere og mere udbredt, til stor skade for den demokratiske debat.
 
Demokratiet går ikke til i en Orwellsk dystopi, men fordi vi enten er ligeglade eller lade os overbevise om, at målet helliger midlet. Men uden frihedsrettigheder, ligestilling og muligheden for at kigge alle beslutningsprocesser efter i sømmene og kunne diskutere, kritisere og parodisere ALT, også religion, har vi ikke et demokrati og kan ikke fejre Grundloven. Med den nuværende udvikling går det stærkt, og det danske demokrati, som vi kender det, kan være væk om få årtier.
Der er brug for DEMOKRATISK MODOFFENSIV!
Glædelig Grundlovsdag. Og så: ud at kæmp for demokratiet. Hver dag. Hele året!

Skriv et svar