Jakob Linaa Jensen

Jakob Linaa Jensen

Forsker. Forfatter. Foredragsholder. Globetrotter.

DBKRejser

En hyldest til London

Også bragt i Globen, medlemsblad for De Berejstes Klub, nr. 25, september 2006

Er man træt af London, er man træt af livet”. Således skrev Samuel Johnson allerede i 1700-tallet, og den dag i dag holder det stik. Med risiko for at blive belært fra adskillige berejste med hver deres favoritby, vil jeg hævde, at London er den mest varierede, kulturelt facetterede og gennemgående interessante by i hele verden.

Nuvel, jeg er anglofil (person med kærlighed til alt, der er engelsk) og har været i London 15 gange. Men det er ikke uden grund, at London er et af de steder i verden, der trækker suverænt flest turister. Denne artikel skal både ses som en personlig hyldest til byen og som en appetitvækker til dig, der ikke eller kun en enkelt gang har været i London.

London som by går som meget andet tilbage til romertiden. Allerede dengang byggedes en fæstning langs Themsens mudrede bredder, og ”the rest is history”, beskrevet på glimrende vis i f.eks. Edward Rutherfords fremragende bog, ”Londonium”. London er egentlig to byer, der er vokset sammen: Westminster, som rummer parlamentet, de fleste museer, teatrene og i det hele taget hovedparten af kultur- og shoppinglivet, og City, som er landets økonomiske kraftværk. Her tjenes pengene, for London er efter krisen i 70erne igen blevet en af verdens økonomiske hovedstæder. For en rejsende er Westminster den mest interessante, men også City har sin charme, ikke mindst mange historiske pubber og kirker, for det er den ældste del af London.

Imperiet

London er i dag en multietnisk og multikulturel by. Det har først og fremmest den charme, at London er blevet en kulinarisk hovedstad, og ifølge mange indere, finder man her verdens bedste indiske køkken. Samtidig er de mange etniske grupperinger med til at øge den kulturelle mangfoldighed, der altid har været Londons varemærke. Trods sin multikulturelle status er London stadig umiskendelig engelsk, Dronning Victorias gamle hovedstad fra dengang Storbritannien var et imperium, hvor solen aldrig gik ned.

Westminster set fra London Eye

En tur ned ad Whitehall med premierministerens hus i Downing Street 10 på den ene side og de store ministerier på den anden giver mig altid et sug i maven. Ude midt på vejen står statuer og obelisker. Her hylder imperiet sine faldne helte, og dem er der mange af, for landet har været involveret i næsten alle større europæiske krige. For enden af vejen finder man det karakteristiske parlament med det berømte ur, ”Big Ben” i toppen, og overfor ligger Westminster Abbey, hvor de kongelige bliver gift, og de store helte bliver begravet.

Kulturen

Men London er måske først og fremmest kultur i alle dens afskygninger. Covent Garden er et tidligere marked, der i dag rummer shopping, eksklusive restauranter og et væld af koncerter, og omkring Leicester Square finder man en koncentration af teatre og spillesteder, der kun matches af New York. London rummer nogle af verdens absolut bedste museer, og helt enestående har en række af dem gratis adgang. Man kan så give en donation efter evne. Fremhæves må ”British Museum”, som rummer kulturelle perler, ikke bare fra Storbritannien, men også fra en række af de lande, imperiet tidligere herskede over. Især er de egyptiske og assyriske afdelinger fantastiske, og konstant er der nye spændende vandreudstillinger. ”National Gallery” rummer ligesom ”Tate Gallery” nogle af verdenskunstens mesterværker, og på ”National History Museum” og ”Science Museum” finder man alt fra komplette dinosaurer til månelandingsfartøjer.

Parkerne

Ikke mange storbyer har så mange parker som London. En vandretur mellem nogle af Londons største seværdigheder og shoppingmuligheder kan sagtens tilrettelægges således, at man næsten hele tiden bevæger sig gennem grønne parker og pladser. For Londonerne vil gerne bevare en illusion om at leve på landet, så selv den mindste åbne plads er indrettet med træer og buske. Mest kendt er Hyde Park med det berømte ”Speakers Corner”, men også Regent’s Park, St. James Park og Kensington Garden er dejlige afbræk fra den hektiske by. Nordpå finder man Hampstead Heath, et stort åbent område med millionby på alle sider, og Camden, hvor man kan gå på markeder eller sejle gennem et komplekst netværk af kanaler.

Pubberne

Som mange danskere vil vide, er London hjemsted for nogle af verdens hyggeligste og mest originale pubber. Mange er hundredvis af år gamle. På Fleet Street, tæt ved den enorme St. Paul’s Cathedral finder man gamle, støvede, egetræsbeklædte pubber som Ye Olde Cock Tavern og Ye Olde Cheshire Cheese, hvor forfattere som Samuel Johnson, Thackeray og Dickens var blandt stamkunderne. På Hampstead Heath nord for byen, hvor londonerne slapper af efter den store ”Sunday Roast” søndag middag, er Spaniards Inn et absolut must. Ude bagved kroen lå engang en vis Dick Turpin og røvede de diligencer, der var på vej ind mod London gennem den smalle passage ud for pubben. Interiøret ser ud som dengang, og på en kold efterårsdag varmer pejseilden rart.

Spaniards Inn, hvor Dick Turpin plyndrede gæsterne

Floden

London ville ikke være London uden Themsen, den store flod der løber igennem byen som en serpentin. Et absolut topmål i London er en vandretur langs floden i weekenden, hvor alle mulige markeder og gøgl løber af stabelen langs især den sydlige bred. Det er også her, man finder en af Londons nyeste attraktioner, ”The London Eye”, som er et gigantisk pariserhjul, hvorfra man kan overskue London i sin enorme udstrækning. Udsigten er lige god dag og aften. Langs Themsen finder man også Shakespeares gamle ”Globe Theatre”, der er blevet genopført, og som konstant rummer forestillinger og kurser om mesterens værker. Tæt på finder man det nye museum, Tate Modern, som holder til i en tidligere fabrik, et bevis på at London hele tiden udvikler sig.

Kom af sted!

Hvornår skal man tage til London? Svaret er, at alle årstider er gode. Selvfølgelig er sommeren skøn, men menneskemængden er enorm, og der kan hurtigt blive MEGET varmt i en storby. Forår og efterår byder på færre mennesker, og ofte er det varmt langt hen i november. Jeg har således oplevet 18 grader den 2. december. London ligger noget sydligere end Danmark. Og på kolde vinterdage har byen sin egen charme, og der er aldrig langt til en af byens tusindtallige restauranter eller til en pub, hvor det aldrig regner!

London har alt, og jeg er klar til at tage derover de næste 15 gange. Jeg har allerede abstinenser ved tanken!

 

Fakta:

I dag er London et af de billigste og nemmeste rejsemål med meget hård konkurrence på flybilletter. Prøv www.ryanair.com eller www.easyjet.com, bare for at nævne et par muligheder.

London er desværre en af verdens dyreste storbyer, men især på overnatning og restauranter er der penge at spare. Find hotel eller vandrerhjem på nettet hjemmefra og gå efter de billige etniske restauranter, hvis der skal spares penge.

Specielle oplevelser i London er det gamle observatorium ved Greenwich øst for London, verdens geografiske centrum. Prøv også at få lov at besøge parlamentet eller Højesteret, og se politikerne råbe af hinanden og oplev de klassiske advokater med hvide parykker. Man kan også stadig komme til ”Five o’clock Tea” på et af Londons fashionable hoteller til en fornuftig pris.

For berejste er Stanford’s Bookshop på Long Acre Street 12-14 noget helt specielt. Det er verdens største specialforretning for kort og rejsebøger, og de har ALT!

Skriv et svar